Ajankohtaista

18.10.

Nuorisopalveluiden syksyn uutiskirje

Nuorisopalveluissa on kehittämisohjelmaan vuosille 2023–2025 kirjattu ulkoisen viestinnän kehittäminen. Sitä olemme lähteneet toteuttamaan ja tämä nuorisopalveluiden uutiskirje on yksi kokeiltava ulkoisen viestinnän kohde.

Uutiskirjeessä kerromme meidän toiminnoissamme, mitä työmuotoja meillä on ja mitä kaikkea meillä on tulossa vielä ennen joulua.

Koulunuorisotyö

Koulunuorisotyötä on tehty Orimattilassa pitkään. Tällä hetkellä koulunuorisotyötä tehdään molemmilla yläkouluilla (yhteiskoulu ja jokivarren koulu) sekä hankerahan avulla Myllylän ja Pennalan alakouluilla.

Yhteiskoulun koulunuorisotyö

Yhteiskoululla konuna toimii Outi Piipponen, jonka työhuone sijaitsee aivan parakkien vieressä ”ns. wanhalla amiksella”.
Outin saa tietenkin myös puhelimella p. 044 7813701 tai sähköpostilla (outi.piipponen@orimattila.fi) kiinni.

Mitä yhteiskoulun koulunuorisotyön arkeen sitten kuuluu?

Lokakuussa on kuukausittainen yhteiskoulun välkkäkahvila, joka järjestetään yhteistyössä Myrskylän nuorisopalveluiden, sekä Orimattilan seurakunnan kanssa. Välkkäkahvilassa aikuisilla on aikaa jutella nuorten kanssa ja nuoret voivat halutessaan siemaista kupin kuumaa ja osallistua välituntitoimintaan.


7-luokkalaisten vanhempainillassa koulunuorisotyöntekijä on kertomassa työnkuvastaan, nähdään siellä!

Oppilaskunnan hallitus pohtii tapoja saada yhteiskoulun vuoden teema, kaveria ei jätetä, näkyväksi tapahtumien ja tempausten avulla. Tässä koulunuorisotyöntekijä myös mukana.

Marraskuussa starttaa kasiluokkalaisten kamu-tunnit, jossa nuoret pohtivat kuinka pitää huolta omasta jaksamisesta, ja kavereiden tukemisesta. Milloin on hyvä kääntyä aikuisen puoleen ja missä on oman osaamisen raja. Oppilashuoltoryhmässä koulunuorisotyöntekijä on mukana kuulemassa luokkien hyvinvoinnista ja pohtimassa ratkaisuja, jos luokilla ilmenee tarvetta esimerkiksi työrauhan tai ilmapiirin parantamiseen.

Joulukuussa luokilla on mahdollisuus omiin pikkujouluihin nuokulla. Luokan toiveiden mukaan järjestetään toimintaa, ryhmäytystä tai hauskaa tekemistä. Välkkäkahvilassa on tietysti joulu-special, se jääköön vielä yllätykseksi, mitä se pitää sisällään.

Ennen lomille lähtöä konu pitää huolen, että jopo-luokan oppilailla on jo tammikuun TET-paikat tiedossa.

Lukuvuoden aikana toteutetaan myös erilaisia teemapäiviä yhdessä nuorten kanssa, kuten pukeudu pyjamaan tai hassu hattupäivä.

Kaiken tämän lomassa koulunuorisotyöntekijän tapaa kerran viikossa keskustan nuokulla, verkostoissa, koulun pihalla, työhuoneessa tai vaikka ruokalassa kyselemässä kuulumisia ja keksimässä nuorten kanssa erilaisia tempauksia koululle.

Jokivarren koulunuorisotyön

Jokivarren koulullakin on toimittu pitkään koulunuorisotyön parissa. Tällä hetkellä konuna ”jokkarissa” toimii Nea Vento. Hänen toimistonsa löytyy jokivarren koulun sisältä, läheltä aulaa. Hänetkin saa myös puhelimella kiinni p. 044 7813616 sekä sähköpostilla (nea.vento@orimattila.fi)

Molemmat yläkoulujen konut tekevät tunteja myös nuorisopalveluiden nuokuilla. Nean voi tavata useimmiten keskiviikkoisin keskustan nuokulta osoitteesta kotiseututie 2.

Jokivarren koululla tulossa seuraavia tempauksia ja tapahtumia:

1.11 seiskaluokkalaisten välkkäkahvilat, 8.11 kasiluokkalaisten välkkäkahvilat, 15.11 ysiluokkalaisten välkkäkahvilat ja 5.12 7–9 luokkalaisille glögitarjoilu.


Myllylän ja Pennalan koulunuorisotyö

Orimattilassa on alakoulunuorisotyötä tehty myös aikaisemmin, silloinkin työntekijä saatiin hankerahan avulla palkattua. Olemme helmikuussa 2023 saaneet palkattua Kati Kirjavaisen tekemään hankenuorisotyötä aina kesään 2024 asti. Kati työnkuvaan ja hankehakemukseenkin kirjattiin, että hän toimii kahdella eri alakoululla, Myllylän ja Pennalan alakouluilla.

Katin tapaa Myllylän koululta aina maanantaisin ja tiistaisin, Pennalasta taas keskiviikkoisin ja torstaisin. Perjantaisin Kati on tarvittaessa toisella koululla tai pienten nuokulla.

Katin työnkuvaan kuuluu paljon yksilötyötä, hänen kanssaan voi mennä juttelemaan mieltä painavista asioista tai vaikka käydä kertomassa jotakin ilosanomaakin.
Työnkuvaan kuuluu myös erilaisia ryhmiä, ryhmäytyksiä ja välkkätoimintaa.

Katin työnkuvaan on vielä lisäksi tuota tilatyötä. Sillä perjantaisin klo 13–17 Katin voi tavata Ampun 4H tilasta. Pienten nuokussa meidän kanssamme yhteistyötahoina toimii tällä hetkellä Ampun 4H, MLL sekä seurakunta. Pienten nuokku sijaitsee Ampun 4H:n tilassa osoitteessa urheilupolku 8

Katin yhteystiedot ovat p. 044 7813769 ja sähköposti kati.kirjavainen@orimattila.fi

Etsivä nuorisotyö

On läsnä nuorten keskuudessa ja tarjoaa mahdollisuuden turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Etsivä nuorisotyö pyrkii löytämään nuoren kanssa ratkaisuja nuoren pulmiin, kysymyksiin ja tukee nuorta hakeutumaan niihin palveluihin, joita hän tarvitsee ja haluaa.

Tarvittaessa etsivä nuorisotyöntekijä lähtee yhdessä nuoren kanssa asioimaan eri palveluissa (esim. sosiaalityössä, te- palveluissa, terveydenhuollon palveluissa, koulussa).

Kenelle: 15–29 v. nuorille ja nuorille aikuisille.

Etsivä nuorisotyön kahvila yli 17- vuotiaille torstaisin klo 15–18 Nuokulla, Kotiseututie 2.
Huomiona että, kun saamme uuden nuorten olohuoneen auki, niin tämä etsivien kahvilatoiminta siirtyy kyseiseen tilaan, osoitteeseen Erkontie 12.

Etisivien toimiston osoitetiedot: 
Wanha Amis, A-rakennus. Wanhan amiksen polku 3 A, 16300 Orimattila.

Etsivien yhteystiedot ovat: Aki Vahanen p. 044 7813719 (aki.vahanen@orimattila.fi) sekä Marju Puhalainen p. 0447813612 (marju.puhalainen@orimattila.fi)

Tilatyö – Perusnuorisotyö

Orimattilassa on paljon myös tilatyötä sekä loma-ajan toimintoja. Tätä me nuorisopalveluissa kutsumme perusnuorisotyöksi. Perusnuorisotyön arkea pyörittää tällä hetkellä Päivi Alakangas, joka on kohta jo 10 vuotta toiminut Orimattilan nuorten hyväksi.

Tilatyö

Keskustan nuorisotila, toimii tällä hetkellä osoitteessa kotiseututie 2. Nuokku on avoinna maanantaina 14–20, keskiviikko 14–20 ja perjantaisin 17–21. Nuokku on tarkoitettu 6-luokkalaisista 18 ikävuoteen asti.

Artjärven nuorisotila, toimii tällä hetkellä osoitteessa Pajatie 1. Avoinna nuokku on aina tiistaisin klo 12–17. Artjärven nuokku on tarkoitettu 3-luokkalaisista aina 17 ikävuoteen asti.

Loma-ajan toiminta

Nuorisopalveluiden kehittämisohjelmaan vuosille 2023–2025 on kirjattu loma-ajan toiminnan kehittäminen. Olemme loma-ajan toiminnan pilotoinnin aloittaneet jo viime lukuvuonna. Jatkoimme kokeiluja kesäkuussa ja nyt syyslomallakin jatkamme vielä kohdennettuja toimia eri kyliin sekä keskustaan.

Näistä kylätoiminnoista otamme mielellämme palautetta vastaan, niin hyvää kuin kehitettävää. Erityisesti meitä kiinnostaa, kun toiminta on uutta, että onko toiminnat toimivia, onko ajat toimivia tai ikä kohderyhmät oikeanlaisia.
Viestejä voi laittaa joko työntekijöille tai nuorisopalvelupäällikölle.

Lisäksi loma-ajoilla tehdään erilaisia retkiä ja leirejä. Retket ovat kohdennettu tällä hetkellä keväällä 1kpl, kesällä 1kpl ja syksylle 1kpl. Leirit taas on pidetty kesäisin.


Syysloma 2023

Kylätoiminnan ikäraja on tällä kertaa 12-18 vuotta ja nuokulla normaalit ikärajat.

Kuivanto
maanantaina 23.10 klo 12–15 Kuivannon koulu
Mallusjoki
tiistaina 24.10 klo 12–15 Järvikunnan koulu
Luhtikylä
keskiviikkona 25.10 klo 12–15 Luhtikylän koulu
Keskusta
Nuokulla pizzailta perjantaina 27.10 klo 17–21


Mitä uutta tulossa nuorisopalveluilla?

Nuorten olohuone kohdistetaan +17 vuotiaisiin nuoriin. Tämä sen takia, kun heidän ikäisilleen ei ole tällä hetkellä mitään oleskelupaikkaa. Kyseisestä tilasta saa myös tukea ja apua, jos sitä tarvitsee. Eli ilman ajanvarausta palveluohjausta, jos ei tilassa olevat työntekijät osaa auttaa, he selvittävät kuka osaa auttaa.

Uusi tila avataan nuorille aikuisille viimeistään marras- joulukuussa.
Uusi tila tulee osoitteeseen Erkontie 12, orimatin ostoskeskukseen. Tällä hetkellä tilaa nimitetään nuorten olohuoneeksi, mutta nimi asiaa ehdimme nuorten kanssa pohtia tai tehdä jonkin nimi kilpailutuksen.

Palataan siihen myöhemmin!

Näiden toimintojen ja tekijöiden lisäksi Orimattilan nuorisopalveluiden lähiesihenkilönä toimii nuorisopalvelupäällikkö Joonas Haapakoski.
Joonaksen saat kiinni numerosta 044 7813623 tai joonas.haapakoski@orimattila.fi

X